torsdag den 13. december 2012

13. dec: Lucia dag

Som barn var jeg meget ofte i Sverige. Der boede blandt andet mine bedsteforældre. Derfor har jeg også taget nogle få svenske traditioner til mig, deribland Lussekatter. Den traditionelle svenske juleaftens mad har jeg dog aldrig forstået.

De fine Luciaboller bager jeg hvert år i børnehaven sammen med de børn der har lyst. I år bliver det dog sammen med de kommende skolebørn. Min søns pædagoger hviskede (højlydt) til ham en dag jeg kom og hentede: "Spørg din mor om hun også kommer og bager luciaboller i år!". Da han gik tilbage og svarede ja, sad de med armene i vejret af begejstring. Så det er nok ikke kun mig der syntes at det er hyggeligt =)Det bliver sidste gang, for næste år er mine børn startet i skole.. tiden flyver.

Den oprindelige opskrift fra Milda indeholder dobbelt så meget sukker, men jeg syntes at det bliver alt, alt for sødt. HER er min version af opskriften. Safran bruger svenskerne i rå mængder! Kan du ikke finde det i butikkerne derovre er det sikkert fordi det ligger i kassen! Spørg efter det når du når frem til kassedamen. Vil du ikke ofre de store mængder safran men gerne vil have farven flot gul kan du komme lidt gurkemeje i. Det giver næsten ingen smag, men masser af farve.

Bollerne har forskellige traditionelle former, som du kan se her.

 
På Luciadagen skal der jo synges og vi har øvet i et par uger nu, da begge børn skal være med i optoget. Melodien kender alle nok, men selv har jeg altid kun kunne synge "Nu er Lucia død,skudt med en pebernød". Så jeg har også måttet øve mig sammen med børnene.
 
Nu bæres lyset frem
stolt på din krone
rundt om i hus og hjem
sangen skal tone
nu på Lucia-dag
hilser vort vennelag
Santa Lucia, Santa Lucia

Her ved vor ønskefest
sangen skal klinge
gaver til hver en gæst
glad vil du bringe
skænk os af lykkens væld
lige til livets kvæld
Santa Lucia, Santa Lucia

5 kommentarer:

 1. Tak for opskriften, jeg har ledt efter en som vil smage som da jeg var barn og der har alle været med Gurkemeje, så de smagte overhovedet ikke "rigtigt"... Nu må jeg prøve med Safran.. Skal den smuldres eller skal de hele i?

  SvarSlet
  Svar
  1. Kom dem hele i. I den svenske opskrift står der 0,5-2g safran, så du kan sagtens komme mere i hvis du vil have mere smag. Som sagt er de originale også meget søde med 2 dl sukker. Rør safranen ud i væsken sammen med gæren.

   Slet
  2. Hmm, hvor lang tid tager mon al den hævning? kan de laves på en aften, eller skal den helst stå til dagen efter?

   Slet
  3. Jeg brugte ca. 45 minutter for den første hævning og 30 min for anden, men det afhænger af temperaturen i dit køkken. Jeg nåede at bage to runder i børnehaven, én portion før frokost og én efter.

   Slet

Skriv en hilsen!

Følg via Bloglovin

Follow on Bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...